Lav Mortens And eller Jule And
Ingredienser:
1 hel and, ca. 4-5 kg
Salt og peber, efter smag
Friske krydderurter som rosmarin, timian og salvie
1 stor løg, skåret i kvarter
1-2 appelsiner eller citroner, skåret i skiver
4-5 fed hvidløg, knust
2 dl hønsefond eller hønsebouillon
2 dl tør hvidvin eller æblecider (valgfrit)
2 spiseskefulde smør, smeltet
Fremgangsmåde:
Forbered anden:
Skyl anden både ud- og indvendigt under koldt vand og dup den tør med køkkenrulle.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og peber efter smag.
Læg friske krydderurter, løgkvarter, appelsin- eller citronskiver samt knuste hvidløgsfed ind i anden.
Forvarm ovnen:
Forvarm ovnen til 180 grader Celsius.
Stegning i ovnen:
Placer anden med brystet opad i en stor bradepande eller på en rist i en bradepande.
Steg anden i ovnen i cirka 2-2,5 timer, afhængigt af størrelsen på anden. En god retningslinje er at stege anden i ca. 30 minutter pr. kg, plus ekstra tid om nødvendigt. Husk at pensle anden med smeltet smør eller andefedt hver halve time for at få en sprød og gylden skorpe.
Undervejs i stegningen kan du hælde hønsefond eller hønsebouillon samt tør hvidvin eller æblecider over anden for at holde den saftig. Dette vil også tilføre smag til sovsen.
Tjek anden:
Tjek om anden er færdig ved at stikke en kødnål eller en skarp kniv ind i den tykkeste del af låret. Hvis saften, der kommer ud, er klar, er anden færdigstegt. Hvis saften stadig er lyserød, skal anden have mere tid i ovnen.
Lad anden hvile:
Når anden er færdigstegt, tag den ud af ovnen og lad den hvile under et stykke løst alufolie i ca. 15-20 minutter. Dette vil give saften mulighed for at fordele sig jævnt i kødet, hvilket gør anden saftigere.
Servering:
Skær anden ud i portioner og server den med din foretrukne tilbehør som fx brunede kartofler, rødkål, skysauce og frisk salat.
Nu skulle du have en lækker and stegt i ovn klar til servering! Husk, at du altid kan tilpasse opskriften efter dine egne præferencer og tilføje dine foretrukne krydderier eller ingredienser for at give retten din egen personlige smag.