Lav Mortens And eller Jule And

Lav Mortens And eller Jule And

Ingredienser:

1 hel and, ca. 4-5 kg
Salt og peber, efter smag
Friske krydderurter som rosmarin, timian og salvie
1 stor løg, skåret i kvarter
1-2 appelsiner eller citroner, skåret i skiver
4-5 fed hvidløg, knust
2 dl hønsefond eller hønsebouillon
2 dl tør hvidvin eller æblecider (valgfrit)
2 spiseskefulde smør, smeltet

Fremgangsmåde:

Forbered anden:

Skyl anden både ud- og indvendigt under koldt vand og dup den tør med køkkenrulle.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og peber efter smag.
Læg friske krydderurter, løgkvarter, appelsin- eller citronskiver samt knuste hvidløgsfed ind i anden.

Forvarm ovnen:

Forvarm ovnen til 180 grader Celsius.

Stegning i ovnen:

Placer anden med brystet opad i en stor bradepande eller på en rist i en bradepande.
Steg anden i ovnen i cirka 2-2,5 timer, afhængigt af størrelsen på anden. En god retningslinje er at stege anden i ca. 30 minutter pr. kg, plus ekstra tid om nødvendigt. Husk at pensle anden med smeltet smør eller andefedt hver halve time for at få en sprød og gylden skorpe.
Undervejs i stegningen kan du hælde hønsefond eller hønsebouillon samt tør hvidvin eller æblecider over anden for at holde den saftig. Dette vil også tilføre smag til sovsen.
Tjek anden:

Tjek om anden er færdig ved at stikke en kødnål eller en skarp kniv ind i den tykkeste del af låret. Hvis saften, der kommer ud, er klar, er anden færdigstegt. Hvis saften stadig er lyserød, skal anden have mere tid i ovnen.
Lad anden hvile:

Når anden er færdigstegt, tag den ud af ovnen og lad den hvile under et stykke løst alufolie i ca. 15-20 minutter. Dette vil give saften mulighed for at fordele sig jævnt i kødet, hvilket gør anden saftigere.

Servering:

Skær anden ud i portioner og server den med din foretrukne tilbehør som fx brunede kartofler, rødkål, skysauce og frisk salat.
Nu skulle du have en lækker and stegt i ovn klar til servering! Husk, at du altid kan tilpasse opskriften efter dine egne præferencer og tilføje dine foretrukne krydderier eller ingredienser for at give retten din egen personlige smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *